Falsificarea bancnotelor în creștere

Falsificarea bancnotelor în creștere

De la an la an, problema falsificării bancnotelor continuă să reprezinte o realitate și o presiune suplimentară asupra economiei. În acest articol, vom examina tendințele și impactul numărului de bancnote falsificate în România în conformitate cu informațiile prezentate în ultimul raport eliberat de BNR , dar și măsurile implementate.

Tendințe în falsificarea bancnotelor

Raportul BNR a evidențiat următoarele rezultate în ceea ce privește falsificarea bancnotelor în 2022:

  1. Creșterea numărului de bancnote falsificate: Numărul de bancnote falsificate în România a înregistrat o creștere în comparație cu anii precedenți. 4 463 bucăți de bancnote false au fost descoperite, o creștere cu 55,45 % față de anul 2021. Acest fapt poate fi atribuit unor factori precum evoluția tehnologică, globalizarea și inovarea în domeniul contrafacerii.
  2.  Falsificarea bancnotei de 100 de lei: Potrivit informațiilor disponibile în raportul BNR, bancnota de 100 de lei a fost cea mai falsificată bancnotă. Conform raportului 4 428 falsuri au fost depistate în circulație. De asemenea se pare că există o preferință a falsificatorilor pentru bancnotele de valoare medie.
Numarul de bancnote falsificate în 2022
Sursă foto: BNR

Impactul asupra economiei

Prezența bancnotelor falsificate în economie are consecințe negative afectând încrederea în sistemul financiar. Pierderile financiare sunt suportate atât de cetățenii, înșelați în tranzacții comerciale, cât și de instituțiile financiare. Acestea din urmă, alocă resurse condiderabile pentru identificarea și retragerea bancnotelor false din circulație. În plus, falsificarea bancnotelor poate submina încrederea publicului în moneda națională și în sistemul financiar în ansamblu.

Măsuri de combatere a falsificării bancnotelor

În lupta împotriva falsificării bancnotelor, BNR și alte instituții financiare au implementat măsuri de securitate și prevenire utilizând tehnologii de securitate avansate. Pentru a face bancnotele mai dificil de contrafăcut, bancnotele au elemente de siguranță vizibile și invizibile, microimprimări, fiind utilizată o cerneală specială în procesul de tipărire. Educarea populației și cooperarea internațională, sunt alte metode prin care BNR și alte instituții financiare își propun să combată această problemă și să protejeze astfel economia.

Împreună cu aceste măsuri, este importantă însă și conștientizarea publicului despre această problemă. De asemenea, încurajarea cetățenilor de a contribui la eforturile generale care se fac pentru combatere acestei infracțiuni.

Utilizarea de către comercianți a detectoarelor de valută, a mașinilor de numărat și verificat bani, a verificatoarelor cu lampă UV,  ar fi un următor pas. Aceast lucru, nu doar aduce un plus de siguranță dar și eficientizează procesul de gestionare a banilor.

Pentru a încheia pe o notă pozitivă, problema existenței în circulație a bancnotelor false, este una veche și comună. Multe alte țări se confruntă cu această situație. Datorită schimbului rapid de informații si a claborării internaționale, astăzi putem lua măsuri mai rapid și mai eficient. Să sperăm că următorul raport, cel pe anul 2023, o să reflecte toate eforturile efectuate în sensul descurajării falsificatorilor de bancnote.