Elementele de siguranta ale bancnotelor romanesti aflate in circulatie reprezintă barierele inovatoare care împiedică falsificarea și promovează încrederea în sistemul financiar.
În cele ce urmează, va vom prezenta o imagine de ansamblu a celor mai importante elemente de siguranta ale bancnotelor aflate in circulatie. Va sfatuim sa verificati intotdeauna mai multe elemente. Astfel, daca aveti dubii, comparati bancnota cu una despre care stiti ca este autentica.
IMPRIMAREA IN RELIEF – elemente de design prezente pe ambele fete care sunt imprimate in relief.
Imprimarea in relief este un detaliu interesant legat de bancnotele emise în România. Acest element reprezintă o caracteristică importantă a designului bancnotelor și are scopuri multiple, constand în crearea unor suprafețe cu textură pe bancnotele de diferite valori.
Această textură poate fi simțită atunci când atingeți bancnota și are scopul de a adăuga un nivel suplimentar de securitate și autenticitate. Prin imprimarea în relief a elementelor de design pe ambele fețe ale bancnotelor, se obține un efect vizual și tactil distinct.
Bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au imprimate în relief principalele elemente de design, pe ambele feţe. Sursă: BNR.RO
FILIGRANUL – este reprezentat de două componente plasate în stânga, pe partea din față a bancnotei, pe o zonă neimprimată.
Cele două componente principale ale filigranului sunt:
- Portretul personalității de pe bancnotă: Acesta este portretul unei personalități istorice sau culturale notabile, care poate varia în funcție de valoarea bancnotei. Portretul este detaliat și reprezintă un aspect distinctiv al bancnotei.
- Emblema BNR (Banca Națională a României): Emblema BNR este o marcă a instituției emitente, care confirmă autenticitatea bancnotei. Ea este concepută pentru a fi dificil de falsificat și adaugă un nivel suplimentar de securitate bancnotei.
Filigranul este proiectat astfel încât să fie vizibil atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
FEREASTRA TRANSPARENTA – este plasată în stânga aversului bancnotei și prezintă forma corespunzătoare cupiurii respective.
Aceasta difera de la o bancnota la alta, avand forme diferite:
- Bancnote de 1 leu de exemplu, are o fereastra in forma de acvila cu o cruce in cioc;
- Bancnota de 5 lei are o fereastra in forma de nota muzicala;
- Bancnota de 50 de lei are o fereastra in forma de cap de acvila;
- Bancnota de 100 de lei are o fereastra in forma de doua masti alaturate de teatru;
- Bancnota de 200 de lei are o fereastra in forma de file de carte;
Pentru mai multe detalii, puteti consulta situl BNR, sectiunea Monede si bancnote.
FIR DE SIGURANTA – este prezent pe toate bancnotele aflate în circulație și are o funcție distinctă de protecție împotriva falsificării.
Firul de siguranță este plasat în zona centrală a bancnotei și este invizibil atunci când priviți direct la bancnotă. Cu toate acestea, devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului. Acesta este un indicator important al autenticității bancnotei și reprezintă o caracteristică de siguranță eficientă.
Este un element greu de replicat cu precizie de către falsificatori, deoarece implică tehnologii avansate de producție. Reprezintă un obstacol semnificativ pentru contrafacerea bancnotelor.
Fiecare bancnotă poate avea un fir de siguranță cu caracteristici distincte, cum ar fi culoare, grosime sau motive specifice.
ELEMENTUL DE SUPRAPUNERE – Acest element specific de pe bancnotele românești poate avea forme diferite de la o bancnota la alta.
Prin plasarea fragmentelor unui element de design de mici dimensiuni în același loc pe ambele fețe ale bancnotei, se creează o iluzie vizuală atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă a privitorului.
Toate bancnotele romanesti in circulatie au anumite fragmente ale unui element de design imprimate fie pe avers, fie pe revers.
Bancnotele de 1 leu au o floare stilizata, cele de cinci lei o lira muzicala, bancnotele de 200 de lei o calimara cu capac, etc.
Atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului, elementul se vede in intregime.
BANDA IRIDESCENTA – este un alt element de securitate important și distinctiv al bancnotele românești.
Banda iridescenta este situată pe reversul bancnotei, în partea dreaptă, și are caracteristici specifice care o fac ușor de identificat și de verificat.
Pe banda iridescentă se găsește valoarea nominală a bancnotei, care este înscrisă de șapte ori pe verticală.
Această bandă are o culoare aurie transparentă, care conferă o notă distinctivă de design.
Banda iridescentă poate crea o iluzie optică când este privită sub diferite unghiuri sau luminată corespunzător. Astfel este dificil de replicat de catre falsificatori.
Orice persoană poate verifica rapid fara cunostinte prea avansate, autenticitatea bancnotei prin examinarea și identificarea valorii nominale de pe banda iridescentă.
MICROTEXTUL – constă în zone imprimate cu caractere foarte mici, având o înălțime de sub 1 mm, care pot fi observate doar cu ajutorul unei lupe.
Utilizarea unei lupe pentru a observa microtextul reprezintă o modalitate eficientă de a verifica autenticitatea bancnotei.
Microtextul este prezent atât pe avers, cât și pe reversul bancnotei, ceea ce îl face să fie o caracteristică cuprinzătoare pentru toate aspectele bancnotei.
Caracterele foarte mici sunt aproape invizibile cu ochiul liber, motiv pentru care necesită un instrument optic, precum o lupă, pentru a fi observate.
Acest element de siguranță subliniază inca o data angajamentul pentru calitate și securitate al BNR în emisia de bancnote.
IMPRIMAREA AURIE – este un element de design prezent pe aversul bancnotei, imprimat cu cerneala de culoare aurie.
Imprimarea cu cerneală de culoare aurie reprezintă un element de design distinctiv pe mai multe dintre bancnotele românești aflate în circulație. Acest detaliu adaugă o notă de eleganță și originalitate designului bancnotelor. Faptul că este imprimat cu cerneală de culoare aurie îi conferă o strălucire și un aspect special.
Aceasta este o caracteristică estetică importantă a bancnotelor și poate varia în funcție de valoarea nominală a bancnotei.
Paletă de pictură, din dreapta aversului este specifica bancnotei de 10 lei, emisiunea 2005. Bancnota de 10 lei emisiunea 2008, in schimb, are două pensule în fereastra transparentă si o paletă pentru pictură, în dreapta aversului.
Alte bancnote au imprimate: o clepsidra (500 lei), o carte deschisa (200 lei), o panglica (100 lei), un cap de acvila de munte (50 lei), o goarna militara (20 lei), o paleta de pictura (10 lei).
IMAGINEA LATENTA – este constituita din initialele “BNR”.
Imaginea latenta nu este perceputa la examinarea directa. Devine vizibila cand bancnota este privita razant (pe revers, pe usile Teatrului Naţional) in cazul bancnotei de 5 lei.
Imaginea latentă este un element de siguranță inovator și interesant pe bancnotele românești menționate. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de autenticitate și dificultate în falsificare.
Pe bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei, imaginea latentă este formată din inițialele “BNR”. Aceasta este o caracteristică unică și poate fi un indicator important al autenticității bancnotei.
MICROPERFORATIILE – sunt localizate in zona elementului floral de pe avers unde este inscrisa valoarea nominala.
Acestea devin vizibile numai cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului. Sunt prezente pe bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei și au un rol distinct în prevenirea falsificării.
În concluzie, elementele de siguranță de pe bancnote sunt cruciale pentru menținerea integrității sistemului financiar. Ele nu numai că împiedică falsificarea banilor, ci și asigură încrederea în valoarea acestora. Așadar, atunci când manevrați bani, ar trebui să acordați atenție acestor detalii de siguranță pentru a vă proteja de posibile falsuri.
Sursa Banca Nationala a Romaniei