Optimiști fiind sperăm mereu la ce e mai bine. Un obicei foarte bun care ne ajută să ne păstrăm cu siguranță sănătatea mentală. Optimismul fără prudență și anticipare, nu este o combinație tocmai bună, de aceea este bine să vedem și sfatul specialiștilor și să ne luăm măsuri de siguranță mai ales în ce privesc economiile.
Lei sau valută?
Dacă înainte de pandemie și război aveam banii pentru zile negre, atât în lei cât și în altă valută, lucrurile s-au mai schimbat acum. Ca urmare a tot ceea ce s-a întâmplat mulți din noi s-au grăbit să își schimbe economiile în valută. Și se spune că cea mai bună valută pe timp de război este cea a țărilor cu puteri militare ridicate.
Depozite la bancă sau la saltea?
Economiile noastre în mod obișnuit sunt depozitate la bancă. Însă situația din țările implicate în cel mai recent conflict ne-a arătat o altă perspectivă. Bancomatele sunt primele care pică, asta și datorită isteriei care ne cuprinde pe toți în momentele critice. Un lucru e cert însă, că e bine să ai o rezervă de bani cash la îndemâna pentru orice eventualitate.
Investiții sau depozite?
Orice catastrofă naturală sau schimbare importantă a stabilității politice la nivel mondial afectează direct piața monetara, drept dovada inflația din ziua de azi. De aceea, nu este bine să ținem toate economiile la saltea sau în banca. Banii își pierd valoarea în astfel de situații, motiv pentru care este bine să-i investești cu cap. Economiștii spun că orice investiție trebuie să poată fi lichidizată rapid.
În loc de concluzie, indiferent de vreme, credem că este important cum ne administrăm banii, astfel încât să cheltuim și investim cu înțelepciune, iar economiile să devină un sprijin, nu o povară.