Ce sa fac daca gasesc o bancnota falsa?

Persoane fizice si juridice deopotriva, se intreaba ce trebuie sa faca atunci cand gasesc o bancnota falsa.  Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au declarat ca atunci cand exista „suspiciunea ca au intrat in posesia unor bancnote falsificate trebuie sa se adreseze organelor locale ale poliției. Bancnotele falsificate/suspecte a fi falsificate se predau acestora. Ulterior expertizarii, cetatenii primesc inapoi bancnotele, in situația in care acestea sunt autentice. Bancnotele constatate ca fiind falsificate nu se mai restituie deținatorilor, ele fiind retinute ca probe in cercetarile penale intreprinse de organele abilitate ale statului”.

Bancnotele romanesti multe elemente de securitate ce pot fi verificate cu usurinta. De la gravura in relief la fanta transparentă de securitate.

Oamenii legii spun că dacă nu sunteţi siguri de veridicitatea banului, comparaţi cu o bancnotă pe care o aveţi la dumneavoastră. Dacă nu aveţi cu ce, iată cum puteţi deosebi un fals. Bancnotă falsă este tipărită pe o hârtie industrială, iar fereastră transparentă este decupată manual, fiind imitată prin aplicarea de scoci sau un plastic. Firul de siguranţă este imitat prin copiere directă. Cel mai des se scot la imprimantă lei, însă calitatea e slabă, aşa că sunt uşor de depistat.

Cei care detin o bancnota falsa au două variante:

  1. Sa predea bancnota politiei.
  2. Sa utilizeze in continuare bancnota, in speranta ca nimeni nu isi va da seama. Cei care opteaza pentru aceasta varianta, trebuie sa stie ca se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.