Blog, Uncategorized

Care este durata de viata a unei bancnote?

bancnota

Durata de viata a unei bancnote

Durata de viata a unei bancnote variaza intre 1 si 5 ani. Uzura unei bancnote este continua pe tot parcursul ciclului sau. De la numararea frecventa prin sisteme automate, respectiv prin masini de numarat bancnote, pana la transmiterea de mai multe ori in timpul tranzactiilor noastre zilnice.

Statisticile arata ca in ultimii cinci ani, numarul bancnotelor in circulatie a crescut cu pana la 5-7% in fiecare an. La nivel global, exista acum peste 576 de miliarde de bancnote in circulatie, cu o durata medie de viata cuprinsa intre 12 luni si cativa ani. Aproximativ 150 de miliarde de bancnote sunt tiparite in fiecare an pentru a inlocui bancnotele uzate scoase din circulatie.

Astazi, bancnotele sunt produse de inalta tehnologie, cu multe elemente de siguranta bine definite. Inainte ca o bancnota sa intre in circulatie, aceasta trece prin numeroase etape de productie si teste de securitate. Dupa producerea substratului bancnotelor si integrarea elementelor de securitate in hartie, au loc tiparirea si inspectia, urmate de taierea si ambalarea notelor finite.

Durata de viata a unei bancnote poate fi determinata prin teste de laborator. Pe baza unui algoritm de circulatie dezvoltat, se poate simula uzura bancnotelor aflate in circulatie.

Calitati externe si interne

O bancnota trebuie sa indeplineasca diverse criterii de calitate pentru a continua circulatia. In ansamblu, cu cat valoarea bancnotei este mai mare, cu atat poate ramane mai mult in circulatie. In timp ce caracteristicile vizuale si tactile joaca un rol important pentru public, conteaza si aspectele automatizarii bancnotelor.

Spre deosebire de monede, bancnotele reactioneaza puternic la influentele externe. Frictiunea, umiditatea si contactul cu lichide sau substante chimice provoaca o presiune asupra bancnotelor precum conditiile climatice extreme. Cu toate acestea, intr-o lume din ce in ce mai automatizata a afacerilor, in principal masinile sunt cele care solicita calitatea bancnotelor.

In timp ce publicul isi asigura autenticitatea banilor prin intermediul functiilor optic variabile, tactile si interactive, verificarea automata a bancnotelor ramane esentiala pentru a detecta falsurile in mod rapid si sigur. Caracteristicile care nu sunt vizibile ochiului uman, pot fi verificate numai de senzori specifici.

“Bancnotele sunt supuse unor condiții extreme dar si unor teste amanuntite“

Felix Ehrtmann
G+D Currency Technology

Exploreaza produsele si solutiile noastre